Ce provoaca inbolnavirea albinelor?

O privire de ansamblu asupra inbonavirii albinelor in apicultura actuala.

Pornesc de la ideea ca ceea ce se aplica omului poate fi aplicat si albinelor. Din pacate, la fel cum gresit consideram ca ne putem administra noua, aplicam si albinelor. Chiar mai grav pentru ca spre deosebire de oameni, albina nu isi poate controla tipul si cantitatea de factori negativi ce ii influenteaza viata.

Albina, asemeni omului si oricarei finte de pe pamant resimte in felul ei, toti factorii care apar in viata ei influentandu-i starea de sanatate. De aceea, starea de sanatate si toti factorii externi din viata albinei se regaseste in mierea ei.

Ceea ce gasim in miere, in primul rand este stresul provocat albinelor in diferite imprejurari: calatoriile in pastoral pe distante mari – incarcatul si descarcatul stupilor, amenajarea stupinei langa surse de zgomote (in interiorul localitatilor, la margini de drumuri intens circulate), interventiile dese in stup, rearanjarea ramelor, strangerea, spargerea si largirea cuibului, folosirea exagerata a fumului, tratamentele tot mai dese si mai puternice, instrainarea genetica atipica pentru climatul acestor locuri, .

Apoi ar fi hrana data de apicultor albinelor in perioadele lipsite de cules, reziduri ale tratamentelor tot mai intense si concentrate precum si reziduri ale tratamentelor aplicate culturilor la care sunt duse albinele in pastoral. Aici adaugam toate acele substante cu albinele sunt tratate pentru inmultire/ stimulare/ conservare.

Toate aceste motive sunt oarecum legate intre ele formand un cerc vicios, toate cauzandu-se unul pe altul: stresul albinelor duce la un sistem imunitar precar care presupune tratamente chimice de intarire pentru ca familia de albine sa fie puternica la un cules de culturi stropite ce le slabeste si care presupune un alt tratament chimic aplicat albinelor care duce la un alt stres al albinelor si tot asa.

Aceasta directie devine astfel un cerc vicios cu efecte tot mai grave ce presupun interventii din ce in ce mai indepartate de caile naturale.

 


2 gânduri despre “Ce provoaca inbolnavirea albinelor?

  1. Da, cam in nuanta asta stau lucrurile … Dar ma intreb, cat de mult ne putem retrage spre natural, ca sa si avem un minim de rezultate si sa fie viabil la scara larga? Sau cat de mult altruism putem sa dam dovada?
    Te felicit pt ceea ce faci!

    Apreciază

Lasă un comentariu